Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Βασιλικά όπως… Χόλιγουντ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μία τεράστια επένδυση και δύο νέες Χολιγουντιανές ταινίες βάζουν τα Βασιλικά του δήμου Θέρμης στον χάρτη της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας και δίνουν πνοή ανάπτυξης όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Ήδη στις παλιές σιταποθήκες του Κορδογιάννη, που βρίσκονται ακριβώς έξω από τα Βασιλικά, έχουν γίνει γυρίσματα για τρεις Χολιγουντιανές ταινίες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να πραγματοποιηθούν γυρίσματα για άλλες δύο κινηματογραφικές παραγωγές, με πασίγνωστους ηθοποιούς. Δράση, καταδιώξεις, συνωμοσίες και φυσικά λάμψη… πολλών αστέρων, που έρχονται στην Ελλάδα για λογαριασμό της εταιρείας παραγωγής Millennium Media σε συνεργασία με τα στούντιο Nu Boyana Film Studios, που έχουν αγοράσει τις αποθήκες και έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση της περιοχής.
Οι συγκεκριμένες σιταποθήκες αποτελούν πλέον το επίκεντρο ενός επενδυτικού πρότζεκτ ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό να «μεταμορφωθούν» σε υπερσύγχρονα κινηματογραφικά στούντιο, επιπέδου Χόλιγουντ, τα οποία μάλιστα θα είναι ανοιχτά ακόμη και για επισκέψεις από το κοινό. Το όφελος από τις συγκεκριμένες κινηματογραφικές παραγωγές είναι τεράστιο τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, καθώς κάθε ταινία που γυρίζεται στην περιοχή «αφήνει» αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα η Ελλάδα «σκαρφαλώνει» στη λίστα των γνωστότερων τουριστικών προορισμών.

Γυρίσματα για δύο ταινίες
Όπως έγινε γνωστό περίπου στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας Dirty Angels με πρωταγωνίστρια την πασίγνωστη ηθοποιό Eva Green και σκηνοθέτη τον Martin Campbell, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και μία από τις γνωστότερες ταινίες του James Bond και συγκεκριμένα το Casino Royale. Τα γυρίσματα της συγκεκριμένης ταινίας θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και μεγάλο μέρος τους θα πραγματοποιηθεί στους χώρους, που έχουν ήδη δημιουργηθεί στις αποθήκες Κορδογιάννη στα Βασιλικά.
Επίσης, στους ίδιους χώρους πραγματοποιούνται και γυρίσματα για την ταινία Red Sonja, ριμέικ παλιότερης ταινίας, στην οποία είχαν πρωταγωνιστήσει ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και η Μπριγκίτε Νίλσεν. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή τα γυρίσματα είναι διάρκειας μερικών ημερών. Και στις δύο περιπτώσεις ηθοποιοί, τεχνικοί, καμεραμάν και κάθε είδους βοηθητικό προσωπικό θα «πλημμυρίσει» την περιοχή δίνοντας αέρα… Χόλιγουντ, κάτι που όπως φαίνεται στο μέλλον θα είναι μία μάλλον μόνιμη κατάσταση, λόγω της μεγάλης επένδυσης, που έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 5ετίας και τα οφέλη θα είναι τεράστια τόσο για την περιοχή όσο και για όλη την περιφέρεια

Αλέξανδρος Θάνος

Η τεράστια επένδυση στις αποθήκες Κορδογιάννη
Η επένδυση στην ευρύτερη περιοχή των αποθηκών Κορδογιάννη, σε μία έκταση που αναμένεται να ξεπερνάει τα 30 στρέμματα, είναι της τάξης των 50.000.000 ευρώ. Εκεί θα δημιουργηθούν τουλάχιστον έξι υπερσύγχρονα στούντιο, κτιριακές εγκαταστάσεις, χώροι εκπαίδευσης στελεχών, αλλά και γραφεία παραγωγής, ενώ θα μεταφερθεί υλικοτεχνική υποδομή τελευταίας τεχνολογίας, καθώς η όλη επένδυση θα είναι υψηλών προδιαγραφών και θα πληροί τις προϋποθέσεις των καλύτερων στούντιο του Χόλιγουντ.
«Η συγκεκριμένη επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 5ετίας και τα οφέλη θα είναι τεράστια τόσο για την περιοχή όσο και για όλη την περιφέρεια», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος και προσθέτει: «Εκτός από τις ταινίες που θα γυρίζονται στα στούντιο, ο χώρος αυτός παράλληλα θα δέχεται και επισκέψεις όπως ακριβώς γίνεται στα αμερικάνικα στούντιο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να δει τους χώρους όπου πραγματοποιούνται γυρίσματα γνωστών σειρών ή ταινιών». Όπως επισημαίνει ο ίδιος ιδιαίτερη είναι η συμβολή του film office, που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο δρα υποστηρικτικά παρέχοντας τα απαιτούμενα κίνητρα, ενώ επιπλέον έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο μητρώο επαγγελματιών, οι οποίοι θα μπορούν να διοχετεύονται όπου απαιτείται, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραγωγής.

StudioVasilika 2
StudioVasilika 3

10 εκατομμύρια ευρώ «αφήνει» πίσω κάθε ταινία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας προκύπτει πως κάθε ταινία, που γυρίζεται στην περιοχή αφήνει πίσω της σε δαπάνες μέχρι και 10.000.0000 ευρώ, ενώ παράλληλα δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας. Αξίζει να αναφερθεί πως για μία από τις ταινίες που γυρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα απαιτήθηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα ως βοηθητικοί ηθοποιοί, ενώ κατά τη διάρκεια μιας άλλης παραγωγής τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης φιλοξένησαν για περίπου ενάμιση μήνα χιλιάδες άτομα, κάτι που μεταφράζεται σε έσοδα για την τοπική αγορά. Μάλιστα, όποτε γυρίζεται κάποια κινηματογραφική ταινία στους χώρους των αποθηκών Κορδογιάννη δημιουργείται ειδικός χώρος εστιατορίου, προκειμένου να σιτιστούν τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα, που συμμετέχουν σε κάθε παραγωγή. Αυτό σημαίνει πως όσο αυξάνεται ο αριθμός των παραγωγών, που θα πραγματοποιούνται στα στούντιο του Κορδογιάννη θα δημιουργηθούν και πολλές νέες θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους, κατασκευαστές σκηνικών, τεχνικούς, μηχανικούς και πάρα πολλές ακόμη ειδικότητες. Επιπλέον, η Ελλάδα θα προβάλλεται πλέον σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσω των ταινιών, κάτι που θα μεταφραστεί σε αύξηση των τουριστών, που θα καταφτάνουν κάθε χρόνο στη χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ