Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Βασιλικά: Σε απόγνωση χιλιάδες κάτοικοι από το κλείσιμο των ΕΛΤΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λουκέτο έβαλε το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Βασιλικά δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αφού χιλιάδες άτομα δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα, ήταν ένα από τα παλαιότερα που λειτουργούσαν στην Κεντρική Μακεδονία και πραγματοποιούσε πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Μάλιστα, εκτός από τα Βασιλικά εξυπηρετούσε και όλες τις γειτονικές κοινότητες και οικισμούς και συγκεκριμένα τον Άγιο Αντώνιο και το Μονοπήγαδο, το Λιβάδι, την Περιστερά, τη Σουρωτή, την Αγία Αναστασία, αλλά και το γειτονικό Γαλαρινό, παρά το γεγονός ότι ανήκει στη Χαλκιδική.

Ωστόσο, με απόφαση της διοίκησης το υποκατάστημα διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του στις 23 Οκτωβρίου και μπήκε στη μεγάλη λίστα των υποκαταστημάτων, που έκλεισαν την τελευταία χρονική περίοδο, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης των ΕΛΤΑ.

Τεράστια ταλαιπωρία

Αξίζει να αναφερθεί ότι το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Βασιλικά εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών – πρόκειται άλλωστε για αμιγώς αγροτική περιοχή -, οι οποίοι πραγματοποιούν συναλλαγές για τα εργόσημα των εργατών γης. Επιπλέον, εξυπηρετεί ηλικιωμένα άτομα για τις συναλλαγές τους, αλλά και αλλοδαπούς εργάτες που στέλνουν χρήματα στις οικογένειες τους στο εξωτερικό. 

Το κοντινότερο σημείο πλέον για να εξυπηρετηθούν όλα αυτά τα άτομα είναι η Θέρμη. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, καθώς τα αστικά λεωφορεία της γραμμής 87 των Βασιλικών δεν περνάνε μέσα από την έδρα του δήμου. Αντίθετα, σταματούν έξω από την κοινότητα και συγκεκριμένα, πάνω στην εθνική οδό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πλατεία της Θέρμης, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες.

Διαμαρτυρία κατοίκων

Ήδη οι κάτοικοι των Βασιλικών έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες, ενώ και ο δήμος Θέρμης εξέφρασε την απαίτηση να μην κλείσει το συγκεκριμένο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Απόστολος Τσολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:  «Σύσσωμη η τοπική κοινωνία εξέφρασε τη βούλησή της να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με κάθε τρόπο και εξαντλώντας κάθε μέσο πίεσης, ακόμη και με περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ».

Μάλιστα, σε πρώτη φάση αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο, Απόστολο Τσολάκη, την πρόεδρο της κοινότητας Βασιλικών, Όλγα Γιανιού και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Άννα Τσιφτελίδου, Φάνη Καρκατζούνη και Δημήτρη Βλαχομήτρο συναντήθηκε με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος Σοφία Συμεωνίδου. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να μην αφαιρεθεί τίποτε από τον υπάρχοντα εξοπλισμό και να μην γίνει οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση του κλεισίματος του υποκαταστήματος.

Έκλεισαν 141 υποκαταστήματα

Αξίζει να αναφερθεί ότι το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Βασιλικά είναι ένα από τα συνολικά 141, που έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα. Αρχικά είχαν βάλει λουκέτο 100 καταστήματα, ενώ το Σεπτέμβριο ακολούθησαν άλλα 41, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό των Βασιλικών, όπως και ένα στη Χαλκιδική.

Τα υπόλοιπα υποκαταστήματα που έκλεισαν βρίσκονται, μεταξύ άλλων, σε Αθήνα, Λάρισα, καθώς και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Σαντορίνη, αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ