Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Βασιλικά: Ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεκινούν μέσα στις επόμενες μέρες οι εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών, ένα έργο που αναμένεται να αναβαθμίσει και να αναδείξει όλη την κοινότητα. Το… πολύπαθο έργο, που είχε αναβληθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω αιτήματος καταστηματαρχών, αλλά και παραίτησης αναδόχων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 900.000 ευρώ.

Ήδη οι υπεύθυνοι μηχανικοί για το έργο έχουν κάνει την απαιτούμενη προεργασία με επιτόπια μελέτη στην περιοχή των Βασιλικών τις προηγούμενες μέρες και πλέον αναμένεται να ξεκινήσει – εκτός απροόπτου – το κύριο στάδιο των εργασιών.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο για τα Βασιλικά και πιστεύουμε ότι θα αναδείξει όλη την περιοχή μας. Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ήδη υποδεχτήκαμε τους μηχανικούς και εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσουν να καταφτάνουν και τα συνεργεία για να ξεκινήσουν οι εργασίες», εξηγεί η πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών, Όλγα Γιαννιού.

Αμφιθέατρα και μνημείο

Σύμφωνα με τη μελέτη η μορφή της πλατείας θα αλλάξει ριζικά με στόχο να αποτελέσει χώρο συγκεντρώσεων για τους  κατοίκους, αλλά και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή. Στο ένα τμήμα της πλατείας θα δημιουργηθούν αμφιθεατρικά πλατώματα, ενώ στη μέση θα παραμείνει η εξέδρα των εκδηλώσεων, που υπάρχει τώρα και η οποία θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να δένει αρμονικά με τον υπόλοιπο χώρο.

Επίσης, στην ίδια πλευρά της πλατείας θα τοποθετηθεί το μνημείο για το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών, το οποίο είναι έργο του γλύπτη και ομότιμου καθηγητή της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γεώργιου Τσάρα. Το συγκεκριμένου μνημείο, κόστους περίπου 70.000 ευρώ, θα τοποθετηθεί στη θέση, που σήμερα βρίσκεται το συντριβάνι της πλατείας, το οποίο ωστόσο δε λειτουργεί εδώ και χρόνια. 

Ψηφιακό ενημερωτικό περίπτερο

Στο χώρο θα τοποθετηθεί και ενημερωτικό περίπτερο, που θα προβάλει ψηφιακά όλα τα ιστορικά γεγονότα σχετικά με τη μάχη των Βασιλικών και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, υπό τη μορφή διαδραστικής πλατφόρμας εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Η εφαρμογή θα εμφανίζει ένα διαδραστικό παιχνίδι κατανόησης, με τη μορφή quiz, που θα απευθύνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στους θεατές. Πρόκειται για  ένα έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί από τις εκδηλώσεις μνήμης Βασιλικά 200 χρόνια και μένει η εγκατάστασή του με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της πλατείας.

plateia3 e1693387050111

Πέργκολες για σκίαση και φωτιστικά led

Στο δεύτερο τμήμα της πλατείας οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι θεαματικές, καθώς θα τοποθετηθούν ανοιγοκλειόμενες, αλλά και σταθερές πέργκολες για σκίαση, αλλά και για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο υπαίθριος χώρος ακόμη και με άσχημες καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, ανάλογα με τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί τελικά το περίπτερο, που υπάρχει στο σημείο, ενδέχεται να κατασκευαστεί μία ακόμη πέργκολα κατά μήκος του πεζοδρομίου.

Επιπλέον, θα φυτευτούν καλλωπιστικοί θάμνοι, αλλά και δέντρα, θα τοποθετηθούν σύγχρονα φωτιστικά ledστον περιβάλλοντα χώρο, στα μνημεία, αλλά και στις πέργκολες, ενώ θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά κατά μήκος της οδού Πατίκα. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, ότι θα υπάρχει πρόσβαση για ΑμΕΑ, ενώ θα διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια και φυσικά θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου. Στόχος είναι να αναδειχθεί η περιοχή, να δημιουργηθούν χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να ενισχυθεί η παρουσία πρασίνου. Αξίζει να αναφερθεί πως η ανάπλαση και διαμόρφωση της πλατείας των Βασιλικών αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων εδώ και χρόνια, καθώς σε ολόκληρη την κοινότητα δεν υπάρχει άλλος χώρος που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι ή για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Γαντάς, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θέρμης επισημαίνει πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο. «Αναμένεται να αλλάξει την εικόνα των Βασιλικών τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες», αναφέρει ο κ. Γαντάς και προσθέτει: «Παράλληλα, ζητούμε την κατανόηση των επαγγελματιών για την αναστάτωση που θα προκαλέσουν οι εργασίες, καθώς πρόκειται για το πιο κεντρικό κομμάτι των Βασιλικών».

Πρόθεση όλων είναι να παραδοθεί το έργο μέχρι το τέλος της χρονιάς, και ευχόμαστε να μην προκύψει κάτι απρόοπτο τεχνικής φύσεως.

plateia2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ