Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Βασιλικά: Αγωνία για το μέλλον

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με περίπου 3700 κατοίκους και σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, τα Βασιλικά στηρίζουν την παραγωγική τους βάση στον πρωτογενή τομέα παράγοντας κηπευτικά ονομαστά για την ποιότητά τους. Υπήρξαν Κοινότητα μέχρι το 1998 και ομώνυμος δήμος μέχρι το 2010, οπότε έγιναν μέρος του μεγάλου δήμου Θέρμης. Έδρα Ειρηνοδικείου και Υποθηκοφυλακείου, είχαν υποκατάστημα ΙΚΑ, Αστυνομικό Τμήμα, Τράπεζα και Ταχυδρομείο, υπηρεσίες που κάλυπταν τις πάγιες ανάγκες των επαγγελματιών και των κατοίκων και ταυτόχρονα έδιναν ζωή στον τόπο.

Όμως, σε έναν συνδυασμό οικονομικής κρίσης που έφερε αναγκαίες περικοπές, και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, υπηρεσίες έφυγαν ή υπολειτουργούν και άλλες βρίσκονται σε διαδικασία αποχώρησης. Οι κάτοικοι προσπάθησαν με κινητοποιήσεις να σταματήσουν την σταδιακή αποδυνάμωση, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, με την αγορά σήμερα να ερημώνει, την αγροτική παραγωγή να αντιμετωπίζει δυσκολίες και το χαμόγελο να έχει φύγει από τα πρόσωπα των κατοίκων.

Το 2020 τα Βασιλικά προσπαθούν να αφομοιώσουν τις εξελίξεις και να βρουν τον βηματισμό τους στον μονόδρομο προς την ανάπτυξη. Ο ρόλος -και οι ευθύνες- της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθοριστικός και γι αυτό, τον λόγο έχουν οι πρωταγωνιστές της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ