Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Αφυδάτωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Πως θα την αποφύγουμε κατά τη διάρκεια των ζεστών, θερινών μηνών
Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος και απαραίτητο συστατικό για τη ζωή, όπως και το οξυγόνο. Φυσιολογικά, το 60% του βάρους στους ενήλικες άντρες και το 50-55% στις γυναίκες αποτελείται από νερό. Οι ανάγκες του ατόμου σε νερό εξαρτώνται από την ηλικία, την κατάσταση υγείας, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος .

Η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού εξασφαλίζεται όχι μόνο από την ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών αλλά και από εκείνη των υγρών. Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού διότι:

 • Συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του οργανισμού.
 • Έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού.
 • Περιέχει ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο .
 • Βοήθα στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του οργανισμού και στην απομάκρυνση «αχρήστων» ουσιών από τον οργανισμό
 • Συντελεί στην καλή λειτουργία του έντερου.

Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη νερού αυξάνεται, μιας και η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δίψα, πονοκέφαλο, αδυναμία, ζάλη και κόπωση και γενικότερα κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται κουρασμένος και ληθαργικός. Τα συμπτώματα της μέτριας αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, λίγα ή καθόλου ούρα, νωθρότητα, ταχυπαλμία και μειωμένη ελαστικότητα δέρματος. Η σοβαρή αφυδάτωση χαρακτηρίζεται από ακατάσχετη δίψα, καθόλου ούρα, ταχύπνια, διαταραγμένη νοητική λειτουργία, κρύο δέρμα και χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας, γιατί είναι απειλητική για τη ζωή.
Ένας καλός δείκτης της ενυδάτωσης ή αφυδάτωσης είναι το χρώμα των ούρων. Όταν τα ούρα έχουν είναι διάφανα ή ανοιχτόχρωμα σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος, ενώ όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους τόσο πιο πολύ νερό χρειάζεται ο οργανισμός.

Οι κυρίες οδηγίες για την πρόληψη της αφυδάτωσης είναι:

 • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό έτσι, ώστε να αναπληρώσετε τα υγρά που ο οργανισμός δεν έχει προσλάβει για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση υγρών, πίνοντας τουλάχιστον 1. 5 λίτρο νερό την ημέρα.
 • Τα υγρά μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από το σώμα, όταν είναι ελαφρώς δροσερά. Διατηρείτε νερό στο ψυγείο σας και πιείτε το «μισό – μισό» (ζεστό – κρύο).
 • Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να πίνετε τακτικά μεταξύ των γευμάτων.
 • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μιας και έχουν διουρητική δράση.
 • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και γιαούρτι!
 • «Νοστιμίστε» το νερό σας προσθέτοντας λεμόνι, δυόσμο ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ