Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Αυτές οι εκλογές δεν είναι κομματικές. Είναι ουσιαστικές!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Ως έκφραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτρέπουν στους πολίτες να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διαχείριση της πόλης τους και την εκτέλεση πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή τους.Ωστόσο, πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες, είναι το γεγονός ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος που ψηφίζει στις δημοτικές εκλογές όχι με βάση την καταλληλότητα των υποψηφίων, αλλά με βάση τις υποδείξεις των πολιτικών κομμάτων.

Η εμπλοκή και η επιρροή των πολιτικών κομμάτων στους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών μειώνουν την προσοχή που δίνεται στα τοπικά ζητήματα και τις ανάγκες της κοινότητας χάνοντας τη δυνατότητα ουσιαστικού δημοκρατικού ελέγχου και εποπτείας στο τοπικό επίπεδο!

Οι αλλαγές εμπρός μας

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε έναν μεγάλο αριθμό φυσικών καταστροφών να συμβαίνει στη χώρα μας. Την ίδια ώρα δημόσια εγκλήματα παράλογης φύσης, έχουν δημιουργήσει ένα σκοτεινό κλίμα δυσαρέσκειας. Δεν γνωρίζουμε εάν η πολιτεία προσπαθεί να “κάνει την δουλειά της”, αυτό που σίγουρα δεν βλέπουμε όμως είναι κάτι να αλλάζει.

Εμείς σαν απλοί θεατές, όσο κι αν ψάχνουμε τρόπο να βοηθήσουμε, συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, ούτε τον τρόπο που λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά τον εαυτό μας.

Αν όμως υπάρχει κάτι, στο οποίο μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγή, αυτός είναι ο περίγυρος μας, η γειτονιά μας δηλαδή και η κοινότητα στην οποία ζούμε. Η καθημερινή αλληλεπίδραση υπάρχει, είναι έτσι εύκολο να συμμετέχουμε στα κοινά, είτε αυτό αφορά την Κοινότητα είτε Συλλόγους οι οποίοι μένουν ενεργοί σε πείσμα των καιρών. Η εποχή μας καλεί, να ενωθούμε σαν μια Ομάδα που επιλύει ζητήματα, χωρίς να επιτρέπονται παραταξιακές ή άλλες σκοπιμότητες που μας διαλύουν.

Aslanis2

Ζωντανό παράδειγμα αυτής της λογικής είναι ο κ. Θωμάς Ασλάνης, πρόεδρος της Κοινότητας Σουρωτής. “Πρέπει να ξεπερνάμε τα προβλήματα και να εστιάζουμε στο στόχο – αποτέλεσμα” μας αναφέρει. Και συνεχίζει: “Παίρνουμε πρωτοβουλίες, ζητάμε τη στήριξη εθελοντών, την χορηγία υλικών από φίλους της Κοινότητας, από τον καναπέ δεν λύνονται τα προβλήματα”. Με αυτή την τακτική, όχι μόνο λύνει καθημερινά προβλήματα της κοινότητας, αλλά αποτελεί και πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο Δημήτρης, 27 ετών, που πέρα από τη δουλειά του και τη συμμετοχή του σε συλλόγους, αποφάσισε να εμπλακεί από νωρίς “στα κοινά”.

γ Ζ Β Ζ

“Πρώτιστο μέλημα μου, να μετουσιώσω την αγάπη που νιώθω για τον τόπο μου σε πράξεις. Με όραμα φιλοδοξίες και όρεξη να βοηθήσω με όσες δυνάμεις έχω στο να ανέβει το χωριό μας και η ευρύτερη περιοχή ακόμα περισσότερο, πρώτα στα μάτια των συγχωριανών και ύστερα στα μάτια των επισκεπτών. Για έναν τόπο εύφορο, με ιστορία και σπάνια φυσική, πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά να συνεχίσω να νιώθω περήφανος και να συμβάλω στο να ενισχυθεί ή ακόμα και να γεννηθεί το συναίσθημα αυτό στη συνείδηση των συγχωριανών μου“, τόνισε ο Δημήτρης-Μάριος Κυριαζόγλου, 27 ετών.

Αν ο άνθρωπος των ημερών μας θεωρούσε ευχαριστιακά τα πάντα γύρω του, τότε θα υπήρχε ελπίδα για την αλλαγή του κόσμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ