Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την ποιότητα του αέρα 2022, που δημοσιεύτηκε από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, οδηγώντας σε πάνω από έξι εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Στην έκθεση, βάσει έρευνας σε 131 χώρες (7.323 πόλεις και περιοχές) διαπιστώνεται πως μόλις 13 πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 που πρέπει να είναι ίσες ή κάτω των 5 μg/m3 για 2022. Το IQAir ορίζει τη συγκέντρωση PM2,5 ως την ποσότητα σωματιδίων αερολύματος λεπτών σωματιδίων με διάμετρο έως 2,5 microns. Είναι ένας από τους έξι κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ταξινόμηση της ποιότητας του αέρα και θεωρείται ευρέως ως ο πιο επιβλαβής.
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος:
Τουλάχιστον 238.000 πρόωροι θάνατοι από λεπτά σωματίδια στην ΕΕ το 2020
Βάσει αυτή την έρευνα, η κατάσταση στην περιοχή μας είναι ανησυχητική. Η συγκέντρωση ΡΜ2,5 στο Πλαγιάρι φτάνει έως το 37,6 με ετήσιο μέσο όρο 22,9 και στην Καρδία 36,3 με μέσο όρο 22,6 διατηρώντας τη θέση του 3ου και του 5ου στον πανελλαδικό πίνακα. Να σημειώσουμε ότι η Θέρμη (20,9) και η Σουρωτή (19,5) συμμετέχουν στην 50άδα της έρευνας, όπου βρίσκονται στην 11η και 19η θέση αντίστοιχα. Στην κορυφή της δυσάρεστης αυτής λίστας βρίσκονται τα Βασιλικά Ευβοίας και το Ηράκλειο Κρήτης.
Στην Αθήνα, η συγκέντρωση PM2,5 είναι στο 19,2 και στην Θεσσαλονίκη 19,7. Είναι διαδοχικά 21η και 17η στην λίστα κατάταξης που αφορά την Ελλάδα (κατάταξη από τις περιοχές με την υψηλότερη συγκέντρωση προς την χαμηλότερη). Δηλαδή οι 4 περιοχές του Δήμου μας έχουν αέρα κατώτερης ποιότητας από αυτό των 2 μεγαλουπόλεων!
Στην πανευρωπαϊκή κατάταξη η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση, ενώ στον αντίποδα να πούμε ότι η Κέρκυρα χαρακτηρίζεται 3η λιγότερο μολυσμένη περιφερειακή πόλη, μετά το Kittilä της Φινλανδίας και το Blaarthem της Ολλανδίας.
Για τις ανάγκες της έρευνας αυτής, συλλέχθηκαν δεδομένα ωριαίας δειγματοληψίας επίγειων μετρήσεων σε συνδυασμό με τις κρατικές μετρήσεις. Σημαντικό είναι βέβαια να πούμε το γεγονός ότι η ίδια εταιρία παράγει και εμπορεύεται συσκευές καθαρισμού αέρα, φίλτρα αέρα, μάσκες προσώπου και μετρητές ποιότητας αέρα προϊόντα που προτείνει να κάνουν χρήση οι ευπαθείς ομάδες στις περιοχές με χαμηλή ποιότητα αέρα, γεγονός που αν και η έκθεση είναι καθόλα επίσημη διεγείρει ερωτήματα. Τέλος να αναφέρουμε ότι η Google έχει εντάξει στους χάρτες της “τοπικούς δείκτες ποιότητας αέρα”, όπου σε πραγματικό χρόνο θα ενημερωνόμαστε για την ύπαρξη μολύνσεων στην περιοχή μας.
“Με τους δείκτες αυτούς είναι πιο εύκολο να προσδιοριστεί το επίπεδο μόλυνσης και αν υπάρχει κάποιος σχετικός κίνδυνος. Δείτε την ποιότητα αέρα κοντά σας” αναφέρει στην υπηρεσία του ο κολοσσός του διαδικτύου και προμηνύει ίσως τι θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.