Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Αν. Θεσσαλονίκη: Λύση για τα αδέσποτα ζώα με νέο  υπερσύγχρονο καταφύγιο 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα νέο σύγχρονο καταφύγιο για αδέσποτα ζώα με χώρους φιλοξενίας και επανένταξης, κτηνιατρεία, χειρουργεία ακόμη και αποτεφρωτήρα θα λειτουργήσει εντός του 2024 στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Η πρότυπη αυτή δομή, που θα λειτουργεί με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θα εξυπηρετεί τρεις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης δίνοντας λύση στο έντονο πρόβλημα, που δημιουργείται με τα αδέσποτα ζώα. 

Το νέο καταφύγιο, που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων με ευθύνη του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), ο οποίος προέκυψε από τη σύμπραξη των δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Θα εξυπηρετεί 260 ζώα καθημερινά

Αξίζει να αναφερθεί πως το νέο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ενώ θα στελεχωθεί με 31 άτομα προσωπικό εκ των οποίων πέντε κτηνίατροι, καθώς επίσης και εκπαιδευτές σκύλων. «Το καταφύγιο θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 260 ζώα σε καθημερινή βάση με στειρώσεις, αποθεραπείες και χειρουργεία. Από αυτά όσα ζώα δεν μπορούν να επιβιώσουν ελεύθερα στο περιβάλλον τους λόγω αναπηρίας και ασθενειών ή χρειάζονται χρόνο αποθεραπεία θα παραμένουν και θα φιλοξενούνται στους χώρους του καταφυγίου», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Αντώνης Ζαβέρκος. 

Ο ίδιος αναφέρει πως στο νέο αυτό καταφύγιο θα υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τον εμβολιασμό, τη στείρωση και την τοποθέτηση τσιπ σε αδέσποτα ζώα, τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. «Υπολογίζουμε ότι θα μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον έξι στειρώσεις σκύλων και άλλες οκτώ σε γάτες. Και φυσικά θα γίνονται περιθάλψεις και χειρουργεία σε τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα», επισημαίνει ο κ. Ζαβέρκος.

Επιπλέον, θα διαμορφωθεί και ειδικός χώρος, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν πολίτες και οικογένειες, που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζωάκι. Είναι χαρακτηριστικό πως το καταφύγιο θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 1.850 τ.μ. και θα διαθέτει επίσης γραφεία, αλλά και αποθηκευτικούς χώρους. 

Ιούλιο ξεκινούν οι εργασίες

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ Αντώνης Ζαβέρκος οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Ιουλίου και η εκτίμηση είναι πως το έργο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε εννιά μήνες. Δηλαδή το αργότερο μέχρι τέλη της Άνοιξης του 2024 το διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Λάκκωμα θα είναι πραγματικότητα. 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,2 εκ. ευρώ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ενώ το υπόλοιπο ποσό έχουν αναλάβει να καλύψουν οι τρεις δήμοι Θέρμης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού από ίδιους πόρους με ποσά που ανέρχονται σε 361.000 ευρώ έκαστος. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Ζαβέρκος το νέο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα αναμένεται να εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ήδη υποσχεθεί πως θα υιοθετήσει και ένα θηλυκό σκυλάκι. 

«Το έργο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι γνωστό στην ανατολική Θεσσαλονίκη και η δημιουργία αυτού του καταφυγίου πιστεύουμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να προχωρήσουμε στην κατασκευή του και επιτέλους είμαστε στην τελική ευθεία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. 

Στοιχεία για τη δράση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ αναδείχθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρώτος σε θέματα παροχής υπηρεσιών για στείρωση και αποπαρασίτωση αδέσποτων ζώων, αλλά και για την περίθαλψή τους, ανάμεσα σε 332 συνολικά δήμους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ αναλαμβάνει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων εκ μέρους των δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού και μόνο εντός των διοικητικών τους ορίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ