Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Αντιμετωπίζουμε τη βία στα σχολεία μέσα από βιωματικά σεμινάρια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης

Το Δίκτυο Σχολείων για τη Δημοκρατία προσπάθησε να δώσει  απαντήσεις στο θέμα της βίας στα σχολεία μέσα από ένα διαφορετικό βιωματικό σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο 2ο Γυμνάσιο Θέρμης.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν τα οφέλη του προγράμματος που «τρέχει» ήδη σε πέντε σχολεία της Θέρμης και αφορά «εργαστήρια ενδυνάμωσης της συμμετοχής και διαβούλευσης των μαθητών/ τριών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Παράλληλα, ένας από τους κύριους άξονες της εκδήλωσης ήταν να βιώσουν οι γονείς, με βιωματικό τρόπο, μια διαδικασία λήψης απόφασης & την επίλυση μίας σύγκρουσης, όπως ακριβώς μαθαίνουν να το κάνουν οι μαθητές στα εργαστήρια ενδυνάμωσης.

Μάλιστα, το Δίκτυο Σχολείων για τη Δημοκρατία ζήτησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να συνεχίσει να χρηματοδοτείται και το επόμενο έτος και να περιλαμβάνει όλα τα σχολεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι σκοπός των εργαστηρίων είναι, μεταξύ άλλων, η βιωματική εκπαίδευση των παιδιών στη λήψη αποφάσεων με συναίνεση, στο να ακούγεται η φωνή όλων, στη σχολική διαμεσολάβηση, στην ενσυναίσθηση, αλλά και στην κατανόηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τα σχολεία που συμμετέχουν ήδη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το 1ο και  3ο Γυμνάσιο Μίκρας και το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης, καθώς και το 2ο Λύκειο Θέρμης και το ΕΠΑΛ Βασιλικών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε ακόμη πως μελέτες δείχνουν ότι τα σχολεία με λιγότερη βία τείνουν να είναι εκείνα στα οποία οι μαθητές/τριες γνωρίζουν τους κανόνες του σχολείου και πιστεύουν ότι είναι δίκαιοι, έχουν θετικές σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς τους και αισθάνονται ότι έχουν την «ιδιοκτησία» του σχολείου τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ