Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις από τις νέες συγχωνεύσεις & υποβιβασμούς σχολείων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς έχουν προκαλέσει οι προτάσεις για συγχώνευση, κατάργηση και υποβιβασμό σχολείων στην περιοχή του δήμου Θέρμης. Πιο συγκεκριμένα, για το επόμενο σχολικό έτος 2024 – 2025 προτείνεται να συγχωνευθούν δύο νηπιαγωγεία και να καταργηθεί ένα δημοτικό σχολείο στα Βασιλικά, αλλά και να υποβιβαστούν δύο νηπιαγωγεία σε Καρδία και Νέα Ραιδεστό, καθώς και δύο δημοτικά σχολεία στους Ταγαράδες και τη Νέα Ραιδεστό.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του δήμου Θέρμης, Γιώργος Γριτζάς το βασικότερο πρόβλημα που προκύπτει από συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς είναι η απαράδεκτη αναλογία εκπαιδευτικού – μαθητών, αφού κάθε τάξη θα έχει πλέον 22 παιδιά.

Υποβιβάζεται η Παιδεία

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ. Γριτζάς η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνει τη συγχώνευση του 1ου και 2ου νηπιαγωγείου στα Βασιλικά με σκοπό να δημιουργηθεί ένα τριθέσιο. «Από τη δημοτική επιτροπή παιδείας, του δήμου Θέρμης, αντιπροτάθηκε να δημιουργηθεί ένα νηπιαγωγείο με τέσσερα τμήματα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος, δεν θα εφαρμοστεί», αναφέρει ο κ.Γριτζάς και συνεχίζει: «Ζητάμε να μη γίνονται συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί γιατί αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της παιδείας. Ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί δίνουμε όλοι οι γονείς τόσα χρήματα σε φροντιστήρια ή γιατί παρατηρούνται φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων. Γιατί υποβιβάζεται η Παιδεία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο και μέλος της επιτροπής παιδείας, Φάνης Καρκατζούνης εξηγεί πως η διοίκηση του δήμου τελικά ενέκρινε τη συγχώνευση των νηπιαγωγείων ζητώντας όμως να μείνουν τέσσερα τα τμήματα. «Εμείς καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους φορείς των Βασιλικών που κινητοποιήθηκαν ενάντια στη συγχώνευση να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών τους», επισημαίνει ο ίδιος.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί πως το δημοτικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση ενάντια στην πρόταση για κατάργηση ενός δημοτικού σχολείου, το οποίο ωστόσο δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, στα Βασιλικά. Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του δήμου και για τους υποβιβασμούς των νηπιαγωγείων σε Καρδία και Νέα Ραιδεστό, ενώ αντιπρότεινε να γίνουν 8θέσια αντί για 6θέσια τα δημοτικά σε Ταγαράδες και Νέα Ραιδεστό. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αποφάσεις τόσο του δήμου όσο και της Επιτροπής Παιδείας έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Την  τελική απόφαση αναμένεται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο συνήθως υιοθετεί τις προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τι ζητά η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Στην πρόταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης προτείνεται:

  • Να συγχωνευθούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικών, κάτι που κρίνεται απαραίτητο, καθώς οι σχολικές μονάδες λειτουργούν στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα και δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς μαθητών. Επίσης, με την συγχώνευση τους θα υπάρχει ακόμα καλύτερος προγραμματισμός της γενικότερης λειτουργίας του σχολείου. Το σχολείο που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ονομάζεται 1ο Νηπιαγωγείο Βασιλικών και θα είναι οργανικά τριθέσιο.
  • Να υποβιβαστεί το 1ο Νηπιαγωγείο Καρδίας από τριθέσιο σε διθέσιο. Όπως αναφέρεται ο οργανικός υποβιβασμός κρίνεται απαραίτητος λόγω της μείωσης του μαθητικού δυναμικού στην περιοχή που εξυπηρετείται από το σχολείο.
  • Να υποβιβαστεί το 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Ραιδεστού από τριθέσιο σε διθέσιο. Μάλιστα, αναφέρεται πως το συνολικό μαθητικό δυναμικό του σχολείου είναι φέτος 45 μαθητές/τριες και η οργανικότητα των Νηπιαγωγείων καθορίζεται με την αναλογία 1 Νηπιαγωγού προς 25 μαθητές/-τριες. Και εδώ ως λόγος αναφέρεται η μείωση του μαθητικού δυναμικού.
  • Να υποβιβαστεί το Δημοτικό Σχολείο Ταγαράδων από δεκαθέσιο σε εξαθέσιο. Όπως τονίζεται το συνολικό μαθητικό δυναμικό του σχολείου είναι φέτος 123 μαθητές/τριες και η οργανικότητα των Δημοτικών Σχολείων καθορίζεται με την αναλογία 1 δασκάλου προς 25 μαθητές/-τριες.
  • Να υποβιβαστεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού από δεκαθέσιο σε εξαθέσιο. Όπως αναφέρεται στην πρόταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το συνολικό μαθητικό δυναμικό του σχολείου είναι 108 μαθητές/τριες και ο υποβιβασμός είναι απαραίτητος λόγω της μείωσης του μαθητικού δυναμικού στην περιοχή.  
  • Να καταργηθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών, το οποίο από την ίδρυση του το 2011 δε λειτούργησε ποτέ. Μάλιστα, τονίζεται ότι η ίδρυση του έγινε με την προοπτική ένταξης του νέου σχολείου σε πρόγραμμα ανέγερσης διδακτηρίου, το οποίο δε συνέβη ποτέ. Επιπλέον, ως λόγος για την κατάργηση του αναφέρεται πως το μαθητικό δυναμικό της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών φθίνει σταθερά, με αποτέλεσμα τα παιδιά της περιοχής να εξυπηρετούνται από το υπάρχον δημοτικό σχολείο.

Και μία ίδρυση

Στο μεταξύ, από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προτείνεται η ίδρυση μονοθέσιου Ειδικού Νηπιαγωγείου και τριθέσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Δήμο Θέρμης, με έδρα την Σουρωτή. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται  η ίδρυση του θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού όλου του Δήμου Θέρμης, που αναγκάζεται να μετακινείται σε Ειδικά Σχολεία των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη. Ακόμη, αναφέρεται πως για το σκοπό αυτό ο δήμος έχει εκφράσει την πρόθεση του να αναδιαμορφώσει το παλιό διδακτήριο στην Κοινότητα Σουρωτής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ