Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Αναστάτωση από απανωτές διαρρήξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγέλλονται δύο περιστατικά τη μέρα

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα οι αλλεπάλληλες διαρρήξεις σε πολλές κοινότητες του δήμου Θέρμης. Κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν να πραγματοποιούνται περιπολίες, ωστόσο την ίδια ώρα το αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφαλείας της Θέρμης έχουν μεγάλες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό, όσο και σε περιπολικά. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται ελάχιστες περιπολίες, ενώ κάτοικοι αναφέρουν ότι περνάνε μέρες χωρίς να δουν περιπολικό να διέρχεται από ορισμένους οικισμούς.

Δύο διαρρήξεις τη μέρα

Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί, αφού, σύμφωνα με αστυνομικούς, το τμήμα ασφαλείας της Θέρμης δέχεται το τελευταίο διάστημα περίπου 60 καταγγελίες το μήνα για διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα, ενώ άλλα τόσα περιστατικά αφορούν γενικότερα κλοπές. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για τουλάχιστον δύο διαρρήξεις ανά ημέρα, ωστόσο σε αυτό τον αριθμό πρέπει να συνυπολογιστεί και η αφανής εγκληματικότητα, αφού αρκετά είναι τα θύματα που δεν αναφέρουν ποτέ διαρρήξεις και κλοπές που σημειώθηκαν σε βάρος τους.

Μπαράζ διαρρήξεων σε καταστήματα

Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας νύχτας άγνωστη συμμορία διέρρηξε περισσότερα από δέκα καταστήματα σε κοινότητες της Θέρμης, ενώ αναφέρθηκαν και ορισμένες απόπειρες. Από τις αστυνομικές αρχές διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό τους, ενώ εικάζεται ότι οι ίδιοι έχουν πραγματοποιήσει «χτυπήματα» και σε άλλες περιοχές και ο εντοπισμός τους αναμένεται να οδηγήσει στη διαλεύκανση σημαντικού αριθμού διαρρήξεων.

Οι άγνωστοι δράστες «χτύπησαν» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στα Βασιλικά, τη Σουρωτή, τη Νέα Ραιδεστό και τη Θέρμη επιλέγοντας κατά κύριο λόγο καφέ και καταστήματα εστίασης, ενώ άρπαξαν όσα χρήματα βρήκαν στις ταμειακές μηχανές.  Από πληροφορίες προκύπτει ότι στα δύο καταστήματα που διέρρηξαν στα Βασιλικά, έσπασαν τα παράθυρα για να μπουν στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια άρπαξαν 10 – 12 ευρώ από την ταμειακή μηχανή του ενός, ενώ στο δεύτερο κατάστημα δεν βρήκαν καθόλου χρήματα. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του ενός καταστήματος, που είχε πάει για να ανοίξει την επιχείρηση του περίπου στις 4.30 το πρωί, με σκοπό να καθαρίσει, πέτυχε τους διαρρήκτες την ώρα που έφευγαν και αμέσως ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές.

Επίσης, υπήρξαν και ορισμένα καταστήματα, τα οποία οι δράστες δεν κατόρθωσαν τελικά να διαρρήξουν. Μάλιστα, σε ένα από αυτά η απόπειρα διάρρηξης καταγράφηκε από κάμερα κυκλώματος παρακολούθησης, που είχαν τοποθετήσει οι ιδιοκτήτες και το σχετικό υλικό έχει ήδη δοθεί στις αστυνομικές αρχές.

Διαρρήξεις και στην επέκταση Θέρμης

Στο μεταξύ, αυξημένος αριθμός διαρρήξεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην επέκταση της Θέρμης, όπου καθημερινά αναφέρονται μία με δύο περιπτώσεις. Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ομάδα στο facebook όπου αναρτούν τις περιπτώσεις διαρρήξεων, που σημειώνονται, τον τρόπο δράσης σε κάθε περίπτωση, αλλά και τυχόν περίεργες κινήσεις, που μπορεί να έχουν αντιληφθεί.

Οι ίδιοι τονίζουν, μάλιστα, ότι η περιοχή τους είναι εύκολη «λεία» για τους διαρρήκτες, καθώς υπάρχουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με ελάχιστο ηλεκτροφωτισμό γεγονός που διευκολύνει το.. έργο των επιτήδειων. Παράλληλα, τονίζουν πως για κάποιο διάστημα είχαν μειωθεί τα κρούσματα διαρρήξεων, καθώς είχε εντοπιστεί μία συμμορία, ωστόσο εδώ και λίγο καιρό τα περιστατικά παρουσιάζουν και πάλι σημαντική αύξηση.

Τμήματα χωρίς περιπολικά

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το αστυνομικό τμήμα της Θέρμης, όσο και το τμήμα ασφαλείας, που βρίσκεται στα Βασιλικά έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Μάλιστα, το μοναδικό περιπολικό του τμήματος ασφαλείας Βασιλικών βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε υπηρεσία φύλαξης στόχου, με συνέπεια να μην μπορεί να πραγματοποιήσει περιπολίες.

«Είναι απαράδεκτο εν έτει 2023 το τμήμα ασφαλείας Θέρμης να βρίσκεται χωριστά από το αστυνομικό τμήμα, με συνέπεια να δημιουργούνται δυσλειτουργίες, αλλά και να στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο, από όλες τις απόψεις, κτίριο. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει άμεσα πρόβλεψη για ενίσχυση σε προσωπικό», εξηγεί ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Θεόφιλος Παπαδάκης.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι και το κτίριο όπου στεγάζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, με συνέπεια να κρίνεται αναγκαία η στέγαση του σε άλλο χώρο. Πιο συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί πτώση σοβάδων, δεν υπάρχει μέριμνα για είσοδο ΑΜΕΑ, ενώ δεν υπάρχει ούτε ασανσέρ, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κατεβαίνουν στο ισόγειο για να εξυπηρετήσουν ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον, δεν υπάρχει χώρος για σκοπιά, όπως προβλέπεται από τον  κανονισμό.

Αλαλούμ με τις υπηρεσίες

Την ίδια ώρα πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Τροχαία της Θέρμης, που πρέπει σύντομα να μεταφερθεί από το κτίριο όπου βρίσκεται σήμερα στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ χώρος για τη μετεγκατάσταση της ψάχνει και η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (βρίσκεται στο αεροδρόμιο). Μάλιστα, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος είχε συναντηθεί παλαιότερα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., όπου τέθηκε το θέμα της εξεύρεσης λύσης για το Τμήμα Τροχαίας Θέρμης, καθώς και αυτό της αστυνόμευσης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ