Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Έχει ευθύνη η διοίκηση του Δήμου για την μη ιεράρχηση αναγκαίων εδώ και χρόνια υποδομών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΑ: Αγωνία για το μέλλον
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΚΑΤΖΟΥΝΗΣ, απαντάει στις ερωτήσεις της Άποψης.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια σταθερή υποβάθμιση των Βασιλικών, με το κλείσιμο του ΙΚΑ, την υποβαθμισμένη λειτουργία της Τράπεζας, το επικείμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ και την απειλή για την απομάκρυνση του υποθηκοφυλακείου ενώ είναι αβέβαιη ακόμη και η λειτουργία του τμήματος Ασφαλείας. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτή την κατάσταση; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια;
Καταρχήν, βασική αιτία για την υποβάθμιση μιας περιοχής κατεξοχήν αγροτικής, είναι η πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της EE και χτυπά το εισόδημα αγροτών, όπως χτυπά και συνολικά η εφαρμοζόμενη πολιτική το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού, για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι η παραγωγική δραστηριότητα σήμερα γνώμονα έχει την ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι την συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών (και στην περιοχή των Βασιλικών και συνολικότερα). Έτσι η συνακόλουθη χωροθέτηση των επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή, που και στο παρελθόν και σήμερα γίνεται σε τομείς όπως το εμπόριο, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η διαμετακόμιση κλπ. δεν ιεράρχησε την περιοχή των Βασιλικών αφού η χωροθέτηση τους επιλέχθηκε να γίνει σε διαφορετικές περιοχές με βάση το τι θα φέρει περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τα κέρδη του κεφαλαίου που επένδυσε σε αυτή την περιοχή.
Με κριτήριο εξάλλου την υπηρέτηση αυτής της ανάπτυξής ιεραρχήθηκαν και οι υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και όχι με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Με αυτό το κριτήριο προχωρά πχ η ΜΕΑ στον Αγ. Αντώνιο που διευκολύνει την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων. Χαρακτηριστική των προτεραιοτήτων είναι ακόμα και η οδική σύνδεση. Έτσι η ανακατασκευή της βασικής οδικής σύνδεσής τους(Θεσσαλονίκης Πολυγύρου) καρκινοβατεί εδώ και πολλά χρόνια ενώ η εναλλακτική (Ν. Ρυσίου Βασιλικών) παραμένει ασυντήρητη και προδιαγραφών πολλών δεκαετιών πίσω.
Αυτή την πολιτική υπηρέτησαν και υπηρετούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και με τη στάση τους οι εκάστοτε τοπικές αρχές ειδικά την τελευταία 20ετία όπως και η σημερινή δημοτική αρχή που έχει μεγάλες ευθύνες αφού με ζήλο την υπηρέτησε και την υπηρετεί σε τοπικό επίπεδο.
Για αυτό το λόγο το πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων για τα λαϊκά στρώματα υποδομών και υπηρεσιών που εκφράζεται σε όλη την έκταση του δήμου και σε όλους τους οικισμούς του με διάφορες μορφές, εμφανίζεται με ιδιαίτερα οξυμμένο τρόπο στα χωριά της δημοτικής ενότητας Βασιλικών και στα ίδια τα Βασιλικά (που ήταν έδρα δήμου.)
Η δημοτική αρχή δεν ιεράρχησε σε αυτό το πλαίσιο την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών και υπηρεσιών που είναι αναγκαίες σήμερα στον οικισμό των Βασιλικών. Ούτε διεκδίκησε με σθένος τους αναγκαίους πόρους. Ακόμα και τα ελάχιστα που δρομολογήθηκαν – όπως το αποχετευτικό που ακόμη δεν λειτουργεί – το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους ακριβοπληρώνεται από τους κατοίκους..
Το κλείσιμο ή ο κίνδυνος για κλείσιμο των αναγκαίων υπηρεσιών στις οποίες αναφέρεται η ερώτησή σας γίνεται γιατί το αστικό κράτος επιδιώκει να εξοικονομήσει προσωπικό και πόρους για να ενισχύσει την ανάπτυξη για τα καπιταλιστικά κέρδη (ΙΚΑ,Υποθηκοφυλάκειο, Τμήμα Ασφαλείας). Το ίδιο κάνουν εξάλλου και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπως η τράπεζα Πειραιώς και οι ιδιωτικοποιημένες ή με εμπορευματική λειτουργία όπως τα ΕΛΤΑ

Ο Καποδίστριας στην αρχή και στη συνέχεια ο Καλλικράτης, με την κατάργηση του Δήμου Βασιλικών και την συγχώνευση με τον Δήμο Θέρμης λειτούργησαν θετικά ή αρνητικά για τα Βασιλικά;
Η γνώμη μας είναι οτι συνολικά ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης,όπως είχαμε προειδοποιήσει, λειτούργησαν αρνητικά για τις λαϊκές ανάγκες. Αυτοί οι νόμοι, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, δεν είχαν στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των λαϊκών όπως τους διαφήμιζαν οι κυβερνήσεις που τους εισηγήθηκαν και οι αυτοδιοικητικοί, όπως ο σημερινός δήμαρχος, που τους στήριξαν με θέρμη. Αλλά την αποτελεσματικότερη προσαρμογή των Δήμων, των Κοινοτήτων, των Περιφερειών, συνολικά της Τοπικής διοίκησης ως μηχανισμού του κράτους στην αποτελεσματικότερη υπηρέτηση των συμφερόντων και των προτεραιοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων. Στόχευαν στην εξοικονόμηση πόρων από την υποχρηματοδότηση των λαϊκών αναγκών, στην διπλή επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αξιοποιώντας και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους(παιδικοί σταθμοί σχολική στέγη, ενώ ετοιμάζουν και την πρωτοβάθμια υγεία, την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών (πολιτισμός αθλητισμός κοινωνική πρόνοια, παιδικοί σταθμοί κ.α.) ακόμα και των υποδομών(ύδρευση αποχέτευση κλπ) που αφορούν τα λαϊκά στρώματα με τη λογική της ανταποδοτικότητας και της «αντιληπτικότητας. Στην συγκέντρωση της πίτας των δημόσιών έργων σε λιγότερα χέρια μεγαλοεργολάβων, στην παράδοση τομέων των δήμων στο κεφάλαιο (καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων, πράσινο κλπ) ακόμα και της δημόσιας περιουσίας με προνομιακούς όρους σε κάθε είδους επενδυτές και σε βάρος της κάλυψης των αναγκών του λαού. Το φόρτωμα της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης στις λαϊκές πλάτες έγινε εκτός των άλλων και μέσα από τη μεγάλη υποχρηματοδότηση στους Δήμους που άφησε ακόμα περισσότερο τους οικισμούς, όπως τα Βασιλικά στη μοίρα τους.

Πιστεύετε ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο θέμα; Τι έκανε, τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχει κάνει;
Εδώ έχει ευθύνη η διοίκηση του Δήμου και για τη λογική της υποταγής, για την μοιρολατρική αποδοχή της υποχρηματοδότησης, αλλά και για την μη ιεράρχηση αναγκαίων εδώ και χρόνια υποδομών ( γέφυρα στα σφαγεία, πολιτιστικό κέντρο, αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης, αντιπλημμυρική τάφρος και έργα κ.α
Η Διοίκηση του Δήμου είναι ενεργός υποστηρικτής των προτεραιοτήτων της ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ και της πολιτικής που την υπηρετεί όπως εκφράστηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί στην υποχρηματοδότηση την εμπορευματοποίηση αναγκαίων υποδομών και υπηρεσιών αλλά και στην αποψίλωση των Βασιλικών από αναγκαίες υπηρεσίες.

Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Έχετε προτάσεις και ποιες.
Σίγουρα μπορεί να αλλάξει! Μόνο που δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Εδώ οι κάτοικοι των Βασιλικών χρειάζεται δυναμικά να διεκδικήσουν (μας το έχουν αποδείξει εξάλλου οτι μπορούν) όλα όσα δικαιούνται σε υποδομές, υπηρεσίες, έργα. Να βάλουν στο στόχαστρο την πολιτική που τσακίζει ποικιλότροπα τη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα, αλλά και τις πολίτικες δυνάμεις που σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο τους υπηρετούν αντικειμενικά με τη στάση τους. Σε έναν τέτοιο αγώνα εμείς θα είμαστε μπροστά, τόσο στο συμβούλιο και τη βουλή, όσο και στους αγώνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ