Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Μανώλης Δραγώγιας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Μανώλης Δραγώγιας υπήρξε μεγάλος ζωγράφος με τα έργα του να κοσμούν αίθουσες, πινακοθήκες, μουσεία αλλά και προσωπικές συλλογές. Τα τελευταία του χρόνια, υπήρξε κάτοικος του Κάτω Σχολαρίου, όπου και θα βρίσκεται και η τελευταία του κατοικία.

Γεννήθηκε στην Λευκοπηγή Κοζάνης το 1933, το 1962 σπούδασε στο Αμβούργο, όπου και ειδικεύτηκε στην τεχνική της σπάτουλας και επηρεάστηκε από τον ιμπρεσιονισμό. Το 1964 επιστρέφει και διδάσκει στην σχολή “Κοραής” της Θεσσαλονίκης. Με εκθέσεις του σε όλη τη Μακεδονία, μέσα από τοπία της Κοζάνης, της Βέροιας, της Καστοριάς και της Χαλκιδικής ή τις προσωπογραφίες των ανθρώπων του χωριού και της θάλασσας, εκφράζει έντονα τα συναισθήματά του για το σκληρό αγώνα της ζωής στην ύπαιθρο.

Στον καμβά του αποτυπώνονται τοπία με ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και ακτές, καρνάγια και αρσανάδες και ψαρόβαρκες, αλλά και η καθημερινότητα των ανθρώπων του χωριού και τα λαογραφικά συμβάντα. Τον Απρίλιο του 2019 παρουσίασε για τελευταία φορά στην Κοζάνη μια σειρά από έργα του στο λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, όπου και βρίσκονται τα περισσότερα έργα του μαζί με το Δημαρχείο Κοζάνης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης μάλιστα εξέδωσε και ένα λεύκωμα τιμητικό, με έργα που είχε επιλέξει ο ίδιος. Το 2010, ο Μανώλης Δραγώγιας τιμήθηκε από το Δήμο Κοζάνης με το αργυρό μετάλλιο της πόλης, με τη συμπλήρωση 55 χρόνων εικαστικής δημιουργίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ