Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Έφτιαξαν ψηφιακό μουσείο, ρομπότ &… παραμύθια για το περιβάλλον!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παιδικά παραμύθια, ρομποτική, φωτογραφία μετεωρολογικών φαινομένων, δημιουργία ιστοσελίδων, αλλά και ενός ψηφιακού μουσείου με εκατοντάδες εκθέματα είναι μερικά μόνο από τα πεδία, στα οποία διακρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα μαθητές και μαθήτριες σχολείων από ολόκληρο το δήμο Θέρμης. 

Οι γνώσεις, οι απίστευτες δεξιότητες και η φαντασία μικρών και μεγαλύτερων παιδιών είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μοναδικών έργων, που στοχεύουν από την προώθηση της τεχνολογίας και των επιστημών μέχρι τη διάδοση της ιστορίας της Μικρασιατικής καταστροφής και των ξεριζωμένων Ελλήνων. 

Πρόκειται για μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι βραβεύτηκαν πρόσφατα από το δήμο Θέρμης, καθώς ξεχώρισαν με τις επιδόσεις και τις δεξιότητες τους σε πανελλήνιους και διεθνείς  διαγωνισμούς. Συνολικά βραβεύτηκαν 107 παιδιά, σχολεία και ομάδες μαθητών, που διακρίθηκαν σε τομείς, όπως μαθηματικά, φυσική, αθλητισμός και χορός, τέχνες και πολιτισμός, τεχνολογία και υπολογιστές, υγεία και ευεξία. Οι βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παιδείας, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Θέρμης.

Μαθητές έφτιαξαν… ψηφιακό μουσείο 

Μεταξύ των μαθητών, που βραβεύτηκαν είναι και μία ομάδα παιδιών από το 2ο ΓΕΛ Θέρμης, τα οποία με τη βοήθεια της καθηγήτριας τους Μαρίας Περίσογλου έφτιαξαν ένα εικονικό μουσείο, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της Νέας Ραιδεστού από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται υπό τον τίτλο «Ν. Ραιδεστός: Το ταξίδι συνεχίζεται», ενώ η κάτοψη των χώρων  του μουσείου έγινε με βάση το σημερινό ναό του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στη Ν. Ραιδεστό. 

«Στο δεξί τμήμα του μουσείου υπάρχει η ιστορία της Ραιδεστού από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον ξεριζωμό του 1922, ενώ αριστερά υπάρχει το κομμάτι της ιστορίας από το 1922 και μετά. Στη μέση τα παιδιά έχουν τοποθετήσει χρονολογικά όλα τα κειμήλια, που υπάρχουν. Πρόκειται πραγματικά για μία εξαιρετική δουλειά», εξηγεί η εκπαιδευτικός Μαρία Περίσογλου και συνεχίζει: «Όποιος ξεναγηθεί στο μουσείο μπορεί να δει εικόνες από τα κειμήλια, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες το 1922, χάρτες από την περίοδο του ξεριζωμού, αλλά και καρτ ποστάλ της εποχής εκείνης. Ενώ, παράλληλα υπάρχει ηχητική ξενάγηση από τα ίδια τα παιδιά».

Όπως επισημαίνει η κ. Περίσογλου ο επισκέπτης του εικονικού μουσείου μαθαίνει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία και μπορεί να έχει μία συνολική εικόνα για την ιστορία της Ραιδεστού στο πέρασμα των αιώνων. Μάλιστα, πολλά από τα κειμήλια των προσφύγων που παρουσιάζονται στο μουσείο, μεταξύ των οποίων και εικόνες της Παναγίας, βρίσκονται στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου της Ν. Ραιδεστού. Η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών πήρε το 1ο βραβείο στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας. 

mouseio2

Ρομποτική &… ηλιοβασίλεμα 

Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα φωτογράφισαν μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Θέρμης κατορθώνοντας να πάρουν το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό φωτογραφίας, που διοργάνωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας του ΑΠΘ. Οι μαθήτριες έστειλαν μία σειρά από φωτογραφίες, που παρουσιάζουν καιρικά φαινόμενα και μία από αυτές απέσπασε τελικά βραβείο. Πρόκειται για μία υπέροχη φωτογραφία με τον ήλιο πίσω από πυκνά σύννεφα και τις τελευταίες ηλιαχτίδες του να δημιουργούν υπέροχες εικόνες στον ουρανό. 

«Συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης και μία καθηγήτρια μας παρακίνησε να λάβουμε μέρος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Στείλαμε τις φωτογραφίες μας και η συγκεκριμένη με το ηλιοβασίλεμα σε μία παραλία πήρε τελικά το βραβείο», αναφέρει η μαθήτρια Ηλέκτρα Ιωαννίδη. Μαζί της βραβεύτηκαν και οι συμμαθήτριες της Ιωάννα Αντωνίου, Ελευθερία Στεφανίδου και Αναστασία Τριανταφυλλίδου. 

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και βραβεία στον τομέα της ρομποτικής, καθώς είναι πολλά τα παιδιά που διακρίθηκαν στο συγκεκριμένο πεδίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 11χρονος Βασίλης Γαλανάκης από το 2ο δημοτικό σχολείο της Θέρμης, ο οποίος έφτιαξε το δικό του αυτοκινούμενο ρομπότ και κατόρθωσε να αποσπάει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ρομποτικής. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ρομπότ είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί καθορισμένες ενέργειες, τις οποίες και εκτέλεσε άψογα, ώστε ο μικρός δημιουργός του να αποσπάσει την υψηλότερη διάκριση. 

vraveuseis.mathiton.thermi
diagonismos.meteorologias

Μια ιστοσελίδα για τον Πόντο

Μία ιστοσελίδα για την ιστορία του Πόντου δοσμένη μέσα από γεγονότα, έθιμα, ακόμη και συνταγές δημιούργησε η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Μίκρας, Αικατερίνη – Μαρία Ερμείδου, η οποία κατέκτησε το 1ο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό κατασκευής ιστοσελίδας για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Στην ιστοσελίδα της γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ενώ υπάρχει ειδική κατηγορία με Έλληνες του Πόντου, που τίμησαν τον τόπο τους με τα επιτεύγματα και τη δράση τους. 

Μάλιστα, κύριο πρόσωπο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αποτελεί ο οραματιστής πολιτικός από τον Πόντο, Λεωνίδας Ιασωνίδης, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επιλέχτηκε, μεταξύ άλλων, γιατί συνέβαλε σημαντικά στη συσπείρωση του Ποντιακού Ελληνισμού και στην ομαλή εγκατάσταση του στην Ελλάδα, όπως επίσης και για τις ενέργειες του σχετικά με την επιστροφή των περιουσιών, που εγκατέλειψαν οι ξεριζωμένοι Έλληνες. Μάλιστα ήταν αυτός που ζήτησε και πήρε την άδεια για να μεταφερθεί η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά από τον Πόντο στην Ελλάδα. 

Το παραμύθι της… Ελπίδας

Ένα παραμύθι με έντονο περιβαλλοντικό μήνυμα έγραψαν εννιά μαθητές και μαθήτριες της πέμπτης τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Τριλόφου κατορθώνοντας να αποσπάσουν το 1ο βραβείο στον 5ο πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιών. 

«Τα παιδιά έγραψαν το παραμύθι μέσα στην περίοδο της πανδημίας και ο τίτλος του είναι ¨Η μελωδία της Ελπίδας¨. Είναι ένα υπέροχο παραμύθι, που περνάει μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη φιλία. Μάλιστα, το παραμύθι συνοδευόταν και από τρεις ζωγραφιές», εξηγεί η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, που πραγματοποίησε και την επιμέλεια του παραμυθιού, Μαρία Τζιώτζιου. 

Το παραμύθι των παιδιών έχει ως πρωταγωνίστρια μία καλή μάγισσα, η οποία με λάθος ξόρκι κάνει τα μαλλιά της να μεγαλώσουν πάρα πολύ. Αναγκάζεται, λοιπόν, να τα πλένει στο ποτάμι της περιοχής, το οποίο, όμως, γεμίζει αφρούς και μολύνει τα χωράφια. Τελικά, μετά από πολλές περιπέτειες η καλή μάγισσα παίρνει το αντίδοτο για να αντιστρέψει το ξόρκι. Τα μαλλιά της επιτέλους κόντυναν και το περιβάλλον σώθηκε, ενώ δημιουργήθηκαν πολλές καινούριες φιλίες. 

diagonismos.paramithiou.zografia3
diagonismos.paramithiou.zografia1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ