Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Έρευνα: Τι συμβαίνει με τις παιδικές χαρές στο δήμο Θέρμης;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε ποιες κοινότητες υπάρχουν & σε ποιες γίνονται έργα

Οι παιδικές χαρές αποτελούν ένα «αγκάθι» για την περιοχή της Θέρμης, αφού σήμερα μόνο οι μισές κοινότητες του δήμου  διαθέτουν πιστοποιημένους χώρους. Στις υπόλοιπες είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε αναμένεται αυτοψία για χορήγηση πιστοποιητικού είτε πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή νέων. Κάπως έτσι διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση σε μία περιοχή, που γνωρίζει τεράστια οικιστική ανάπτυξη και αποτελεί πόλο έλξης για πολλά νέα ζευγάρια.  

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σπύρος Γαντάς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο σε 12 σημεία σε όλο το δήμο Θέρμης, που περιλαμβάνει δημιουργία νέων παιδικών χαρών και συντήρηση παλαιών. «Οι παιδικές χαρές μόλις ολοκληρωθούν λαμβάνουν πιστοποίηση από ιδιωτικό φορέα. Η πιστοποίηση αυτή ανανεώνεται ανά έτος, ενώ ανά δύο έτη χορηγείται η βεβαίωση καταλληλότητας», επισημαίνει ο κ. Γαντάς και προσθέτει: «Όλο το έργο ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ». 

peristera5 copy

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε κοινότητα, που υπάρχουν παιδικές χαρές, που όχι και τι λένε οι ίδιοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων.

Παιδικές χαρές

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε κοινότητα του δήμου Θέρμης.

 • Κοινότητα Σουρωτής

Η ανυπαρξία παιδικής χαράς είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή της Σουρωτής, καθώς η συγκεκριμένη κοινότητα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμάται πως μία παιδική χαρά θα είναι έτοιμη και πιστοποιημένη τέλη του 2024.

«Πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο, το οποίο αναμένεται εδώ και δέκα χρόνια. Ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, καθώς ολοκληρώθηκε η μελέτη και εντός του 2024 θα υπάρξει ανάθεση. Ο χώρος υπάρχει, ωστόσο παλιότερα είχαμε πρόβλημα με το Δασαρχείο και αναγκαστήκαμε να κάνουμε νέα μελέτη και μάλιστα με ιδιώτη για να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει γρηγορότερα», εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας Σουρωτής, Θωμάς Ασλάνης. Σήμερα… χρέη παιδικής χαράς εκτελεί ένας μικρός χώρος με παιχνίδια στην αυλή του νηπιαγωγείου της Σουρωτής.

 • Κοινότητα Βασιλικών

Στην περιοχή των Βασιλικών η παιδική χαρά μοιάζει να έχει περάσει από τα σαράντα κύματα μέχρι τελικά να μπορέσει να λειτουργήσει. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να λάβει και την πολυπόθητη πιστοποίηση, καθώς ολοκληρώνονται και οι τελευταίες παρεμβάσεις. «Η παιδική χαρά στα Βασιλικά έχει ανακαινιστεί, άλλαξαν τα παιχνίδια και ο φωτισμός και έχουν γίνει εργασίες κατασκευής και συντήρησης», αναφέρει η πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών, Όλγα Γιαννιού και προσθέτει: «Στη Λακκιά υπάρχει παιδική χαρά, στην οποία αναμένεται να γίνουν εργασίες βελτίωσης και να αντικατασταθούν τα παιχνίδια. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα γίνει αυτοψία και θα λάβει τη σχετική πιστοποίηση».

peristera4
 • Κοινότητα Περιστεράς

Στην Περιστερά η παιδική χαρά κατασκευάστηκε πριν από περίπου 4 χρόνια, είναι αρκετά καινούρια και πιστοποιημένη. «Έχουμε καινούρια όργανα, το δάπεδο που προβλέπεται από τον κανονισμό, πράσινο και παγκάκια. Σίγουρα θα θέλαμε μερικά ακόμη όργανα για τα παιδιά, αλλά τουλάχιστον είναι ένας όμορφος, καινούριος χώρος και φροντίζουμε να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε», αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Περιστεράς, Δημήτρης Ντισλής.

 • Κοινότητα Αγίας Παρασκευής

Η παλιά παιδική χαρά που υπήρχε στην Αγία Παρασκευή μετατράπηκε σε πάρκο, ενώ έχει ήδη υποδειχθεί νέος χώρος στην περιοχή της παλιάς δεξαμενής για να κατασκευαστεί παιδική χαρά. «Ξεπεράσαμε κάποια προβλήματα που υπήρχαν με το δασαρχείο και έχουμε και τη δέσμευση του δημάρχου, ότι η παιδική χαρά θα είναι πιθανότατα έτοιμη και φυσικά πιστοποιημένη το καλοκαίρι, ώστε να μπορούν να παίζουν τα παιδιά», αναφέρει η πρόεδρος της κοινότητας Μαρία Τσιουβάκα – Τζιώλα. Η ίδια εξηγεί πως η μελέτη για τη νέα παιδική χαρά είναι ήδη έτοιμη και το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες.

 • Κοινότητα Πλαγιαρίου

Η κοινότητα Πλαγιαρίου είναι από τις τυχερές κοινότητες, αφού διαθέτει παιδική χαρά, η οποία ανακαινίστηκε ριζικά πριν από περίπου τρία χρόνια και έλαβε και τη σχετική πιστοποίηση. «Μιλάμε για το πάρκο του Πλαγιαρίου. Εκεί υπάρχει και ένας ξεχωριστός χώρος, που απευθύνεται σε ενήλικες με όργανα γυμναστικής και παγκάκια. Όλα έχουν γίνει όπως προβλέπει ο νόμος για να τα χαίρονται οι κάτοικοι της περιοχής μας», επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας Πλαγιαρίου, Νικόλαος Κουλέτας. 

paidiki.plagiari2
 • Κοινότητα Ταγαράδων

Στην κοινότητα Ταγαράδων βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη δημιουργία μίας παιδικής χαράς, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη λίγο μετά τις αρχές του νέου έτους. «Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να πάρει και την απαραίτητη πιστοποίηση. Επίσης, έχουμε μία ακόμη παιδική χαρά στην οδό Τσακάλωφ. Παλαιότερα υπήρχε και μία τρίτη, ωστόσο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές και έτσι βγήκαν τα παιχνίδια και ο χώρος παραμένει πλέον ως πάρκο αναψυχής», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Ταγαράδων, Δημήτριος Καλαθάς. Να σημειωθεί ότι η παιδική χαρά της Τσακάλωφ αναμένεται να λάβει πιστοποίηση μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες και τοποθετήσουν δύο νέα παιχνίδια.

 • Κοινότητα Καρδίας

Στην Καρδία η παιδική χαρά, που υπάρχει κατασκευάστηκε πριν τρία χρόνια, πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και έχει λάβει και την απαιτούμενη πιστοποίηση. «Είναι ένας καλαίσθητος και προσεγμένος χώρος. Επίσης, έχουμε ένα ακόμη πάρκο αναψυχής και ένα πάρκο φυτοποικιλότητας. Ωστόσο, θέλουμε να προτείνουμε να δημιουργηθεί και ένα αθλητικό πάρκο για όλες τις ηλικίες, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν εκεί οι δημότες για να γυμναστούν και να περάσουν όμορφα», διευκρίνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Καρδίας, Γιάννης Κυριαζής.

kardia.foto2
 • Κοινότητα Νέου Ρυσίου

Στην περιοχή του Νέου Ρυσίου υπάρχει μία παιδική χαρά, η οποία ανακαινίστηκε, καθώς εντοπίστηκαν ελλείψεις. «Έγιναν οι εργασίες, που έπρεπε και τώρα έχουμε λάβει και την πιστοποίηση. Ωστόσο, υπήρχε και μία δεύτερη παιδική χαρά από την οποία αφαιρέθηκαν τα παιχνίδια και πλέον υφίσταται ως πάρκο με παγκάκια και πράσινο. Στο Νέο Ρύσιο υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κοινοτικά οικόπεδα, τα οποία να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για χώρους αναψυχής και παιδικές χαρές», εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας Νέου Ρυσίου, Γεώργιος Δημητριάδης.

 • Κοινότητα Νέας Ραιδεστού

Στην κοινότητα της Νέας Ραιδεστού υπάρχουν αρκετοί χώροι που λειτουργούν είτε ως παιδικές χαρές είτε ως πάρκα για όλες τις ηλικίες. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας, Παναγιώτης Κατρανιάς η βασική παιδική χαρά, που υπάρχει είναι αυτή της οδού Σπύρου Λούη, η οποία είναι πιστοποιημένη. «Υπάρχει μία πιστοποιημένη παιδική χαρά και στον οικισμό της Φιλοθέης. Επιπλέον, έχουμε το νέο πάρκο ενηλίκων, πάνω στον κεντρικό δρόμο της Νέας Ραιδεστού, ενώ αναμένεται να γίνει και μία δεύτερη παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Μαρτίου με Παπανδρέου, πάλι στη Ραιδεστό. Θα γίνει η σχετική μελέτη και αργότερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο χώρος αυτός ήταν παλαιότερα παιδική χαρά, αλλά ξηλώθηκαν τα παιχνίδια και θα γίνει από την αρχή, ώστε να έχει την απαραίτητη πιστοποίηση», λέει ο κ. Κατρανιάς.

 • Κοινότητα Αγίου Αντωνίου

Στον Άγιο Αντώνιο ο… Άη Βασίλης δεν έφερε ακόμη την πολυπόθητη παιδική χαρά. «Δεν έχουμε παιδική χαρά στην κοινότητα. Τα παιδιά παίζουν στην αυλή του δημοτικού σχολείου, όπου υπάρχουν κούνιες και σε έναν ιδιωτικό χώρο σε κατάστημα της περιοχής», εξηγεί η πρόεδρος της κοινότητας, Καλλιόπη Πουρσανίδου.

 • Κοινότητα Κάτω Σχολαρίου

Στην κοινότητα Κάτω Σχολαρίου δεν υπάρχει παιδική χαρά, ωστόσο αναμένεται να ανακατασκευαστούν δύο παλαιότερες, ώστε να λάβουν και τη σχετική πιστοποίηση. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Νικόλαος Ζήσης: «Υπήρχαν δύο παιδικές χαρές, οι οποίες όμως έχουν καταργηθεί και δεν χρησιμοποιούνται. Η μία είναι περιφραγμένη στην οδό Αμπελώνων και η άλλη ανοιχτή στην οδό Μικράς Ασίας. Και οι δύο θα ανακατασκευαστούν, θα μπουν καινούρια όργανα που θα πληρούν τις προδιαγραφές και στη συνέχεια θα λάβουν την απαιτούμενη πιστοποίηση», αναφέρει ο κ. Ζήσης.

 • Κοινότητα Λιβαδίου

Στην κοινότητα Λιβαδίου η παιδική χαρά έχει ανακαινιστεί και έχει αντικατασταθεί και η παλιά ξύλινη περίφραξη με μεταλλική, ωστόσο ακόμη δεν έγινε η απαραίτητη αυτοψία για να δοθεί η πιστοποίηση. «Η παιδική χαρά χρησιμοποιείται με ευθύνη των γονέων. Υπάρχει σχετική πινακίδα που αναφέρει ότι δεν έχουμε λάβει ακόμη πιστοποίηση και επίσης, έχουμε βγάλει και ανακοίνωση για να γνωρίζουν οι γονείς ότι είμαστε σε διαδικασία αναμονής για πιστοποίηση», επισημαίνει ο νέος πρόεδρος της κοινότητας Λιβαδίου, Ηρακλής Ταυλίκος.

 • Κοινότητα Τριλόφου

Στην περιοχή του Τριλόφου υπάρχει μία πιστοποιημένη παιδική χαρά, όπως εξηγεί η πρόεδρος της κοινότητας, Αικατερίνη Λιόλιου – Γεωργάκα. Παράλληλα, υπάρχει ένας χώρος που παλαιότερα λειτουργούσε ως παιδική χαρά και τώρα αναμένεται να μετατραπεί σε πάρκο ενηλίκων. «Δεν πληρούσε τις προδιαγραφές και έτσι βγήκαν τα παιχνίδια και θα γίνει ένα ωραίο πάρκο. Επίσης, είμαστε σε διαδικασία ανεύρεσης χώρου, ώστε να γίνει άλλη μία παιδική χαρά για να καλύψουμε τις ανάγκες της περιοχής μας», εξηγεί η κ. Λιόλιου – Γεωργάκα.

 • Κοινότητα Θέρμης

Στην κοινότητα Θέρμης δημιουργείται μία νέα παιδική χαρά στην περιοχή της επέκτασης, προκειμένου να καλύψει ανάγκες των κατοίκων, ενώ στον ίδιο χώρο των τριών στρεμμάτων θα υπάρχει και πάρκο άθλησης ενηλίκων. Επίσης, σε άλλα δύο σημεία στην οδό Πόντου και στο άλσος του Τιμίου Σταυρού στη Θέρμη, καθώς επίσης και στο Τριάδι ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακατασκευής σε ισάριθμες παιδικές χαρές, μπήκαν όλα τα παιχνίδια και σύντομα θα λάβουν πιστοποίηση. 

IMG c9881989519f079340d7ad411b584b7d V
IMG 51fc96696494033025bd463469296405 V

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ