Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Έκθεση για τη μαγεία των Χριστουγέννων με…  θαλασσόξυλα και καραβόξυλα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με πρώτη ύλη θαλασσόξυλα και καραβόξυλα ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης δημιουργεί μία υπέροχη έκθεση για τη μαγεία των Χριστουγέννων λίγο… διαφορετική! Σε αυτήν ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει Χριστουγεννιάτικα καραβάκια, πίνακες, καθρέπτες, φωτιστικά, ρολόγια, κρεμάστρες, κλειδοθήκες, ημερολόγια και διάφορα άλλα διακοσμητικά, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από θαλασσόξυλα, που έχουν ξεβραστεί στις ακτές, αλλά και από κομμάτια ξύλινων σκαφών.

Τα ξύλα αυτά, αφού συλλεχτούν και απολυμανθούν μετά γίνονται διακοσμητικά, αλλά και χρηστικά αντικείμενα που κουβαλούν μαζί τους το άρωμα και την ομορφιά της θάλασσας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 11/12 στις 7μ.μ., ενώ τα έργα θα παρουσιάζονται στο πολιτιστικό κέντρο της Θέρμης και συγκεκριμένα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη, μέχρι και τις 8/1.

ekthesi.aslanidis.foto3

Η μαγεία της θάλασσας

«Το χριστουγεννιάτικο καραβάκι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του χριστουγεννιάτικου δέντρου», λέει ο ίδιος ο Νίκος Ασλανίδης και προσθέτει: «Τα παιδιά για αιώνες έλεγαν τα κάλαντα κρατώντας ένα καραβάκι. Μέχρι πριν από μια εικοσαετία υπήρχαν καραβομαραγκοί, οι οποίοι ασχολούνταν με τα χριστουγεννιάτικα καραβάκια. Τους γνώρισα μέσω της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» και μου μετέφεραν το μικρόβιο… Αν και στεριανός πάντα ένιωθα θλίψη βλέποντας καράβια που «όργωσαν» θάλασσες, να σαπίζουν στα καρνάγια. Τελευταία, άρχισα να χαίρομαι γιατί με τα διαλυμένα σκαριά κατασκευάζω τα δικά μου καΐκια και ταξιδεύω όσο δεν ταξίδεψα ποτέ…»

Ο Νίκος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και επί 40 χρόνια καταγράφει ειδήσεις και ιστορίες ανθρώπων που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς. Με την εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια» ανακάλυψε πολλούς καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν με έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά.  Αυτοί τον ενέπνευσαν και παράλληλα με τη δημοσιογραφία, άρχισε να κατασκευάζει διάφορα έργα χρησιμοποιώντας κυρίως καραβόξυλα και θαλασσόξυλα.

ekthesi.aslanidis.foto1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ