Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Έγιναν σημαντικά έργα μέσα στην τελευταία δεκαετία της κρίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΑ: Αγωνία για το μέλλον
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ, μας μιλάει για τα Βασιλικά

Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας του ΙΚΑ στα Βασιλικά, την υποβαθμισμένη λειτουργία της Τράπεζας και του Ταχυδρομείου, αλλά και την πρόθεση της πολιτείας να απομακρύνει το Υποθηκοφυλακείο, γίνονται διάφορες συζητήσεις και κυκλοφορούν ποικίλες φήμες. Το ζήτημα γενικεύεται και συσχετίζεται με την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα επιρρίπτονται ευθύνες στη Διοίκηση του Δήμου για ολιγωρία, αδιαφορία για τα Βασιλικά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων.
Για αποκατάσταση της αλήθειας και με στόχο την ενημέρωση των δημοτών, θεωρώ σκόπιμη την παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων, κάνοντας ταυτόχρονα μία αναδρομή στο παρελθόν, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα, και να απαντηθούν τα ερωτήματα: Ποια θα είναι αναπτυξιακή πορεία των Βασιλικών; Τι έχει προσφέρει η Διοίκηση του Δήμου για τα Βασιλικά; Ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειες και δράσεις που πρέπει να προωθήσει η Διοίκηση του Δήμου για την ανάπτυξη του τόπου;

Μια σύντομη αναδρομή
Η περιοχή των Βασιλικών παρουσιάζει ενδιαφέρον και συνδέεται με όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας: από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Βυζάντιο, ως την τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821, από τους Μακεδονικούς Αγώνες και την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης και την υποδοχή των προσφύγων, και, τέλος, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη σύγχρονη εποχή, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συμμετοχή στους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της χώρας, η πολιτεία εγκαθιστά πρόσφυγες στην περιοχή. Οι νέοι οικισμοί που αναπτύσσονται, ο Άγιος Αντώνιος, το Μονοπήγαδο, η Αγία Παρασκευή, η Σουρωτή, η Λακκιά, έχουν διοικητική, κοινωνική και οικονομική αναφορά στα Βασιλικά. Έχοντας γίνει το μικρό μητροπολιτικό κέντρο της περιοχής, εγκαθίστανται στο χωριό κρατικές Υπηρεσίες: Αστυνομικός Σταθμός, Δασική Υπηρεσία, Ειρηνοδικείο, Ταχυδρομείο, Υποθηκοφυλακείο, ΙΚΑ, Αγροτική Τράπεζα.
Η ίδια η κοινωνία πρωτοστατεί στην ανέγερση σχολείων (Δημοτικό με την απελευθέρωση, Γυμνάσιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο), ενώ, παράλληλα, έχει ενεργό συμμετοχή στις παραγωγικές διαδικασίες της οικονομίας, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη έντονου αγροτικού-συνεταιριστικού κινήματος και την ίδρυση ισχυρού αγροτικού συνεταιρισμου, που λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο.

Νεότερα χρόνια
Τις δεκαετίες 1980 και 1990, η Αυτοδιοίκηση εκσυγχρονίζεται, αποκτά δύναμη και παρεμβαίνει στα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Το κράτος επενδύει στην περιφέρεια και η Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτείται για έργα και δράσεις. Οι τότε Κοινότητες έχουν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους να δημιουργήσουν. Οι ευκαιρίες που υπάρχουν είτε αξιοποιούνται είτε χάνονται, καθορίζοντας και τον βαθμό της λειτουργικής αναβάθμισης ή υποβάθμισης των κρατικών υπηρεσιών στα Βασιλικά ή ακόμα και την εγκατάσταση νέων ή απομάκρυνση των υπαρχουσών. Στην περιοχή, κάποιοι της Αυτοδιοίκησης αξιοποιούν δημιουργικά τον θεσμό και τις συνθήκες, και άλλοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.
Το 1998, οι έξι κοινότητες της περιοχής συνενώνονται στον Δήμο Βασιλικών, που διανύει τρεις 4ετείς περιόδους, από το 1998 έως το 2010, με νέες ευκαιρίες και δυνατότητες. Οργανώνονται δημοτικές υπηρεσίες, δημιουργούνται δημοτικές δομές, γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης του νέου θεσμικού καθεστώτος.

Την περίοδο 2003-2006
Δήμος πετυχαίνει πολλά:

 • Μετά από διεκδίκηση και αγώνες επανέρχεται η Αστυνομία, με δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος
 • Το Υποθηκοφυλακείο μεταφέρεται σε μεγαλύτερο χώρο, όπου στεγάζεται και η Αγροτική Τράπεζα
 • Δημιουργούνται κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), και το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
 • Προωθούνται όλες οι διαδικασίες για την ανοικοδόμηση εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών στην περιοχή Τσαΐρα: ρυμοτομικό σχέδιο, μελέτες και κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου, Γενικού Λυκείου και Τεχνικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), με χρηματοδότηση από τρίτες πηγές
 • Προωθούνται οι μελέτες της αποχέτευσης, αντικαθίσταται το μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού δικτύου ύδρευσης, διευθετείται μεγάλο μέρος του ποταμού Ανθεμούντα εντός και στα όρια του οικισμού
 • Επεκτείνεται η αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ στην περιοχή του Δήμου Βασιλικών
 • Γίνονται έργα εξωραϊσμού σε όλες τις εισόδους-εξόδους του οικισμού και νέα είσοδος στην περιοχή Κάκαλου
 • Επεκτείνεται το δημοτικό σχολείο με την ανέγερση συγκροτήματος αιθουσών και αμφιθεάτρου
 • Προωθούνται τα ζητήματα του αναδασμού. Βελτιώνεται το αστικό και αγροτικό οδικό δίκτυο.

Ο νέος Δήμος Θέρμης

 • Μετά από μία τετραετία του πρώην Δήμου Βασιλικών (2007-2010) αδράνειας και στασιμότητας, το 2011, με τη διοικητική αλλαγή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ περνάμε στην τροχιά του σημερινού Δήμου Θέρμης. Το νέο ξεκίνημα ήρθε αντιμέτωπο με τις ραγδαίες αλλαγές που έφερε η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και οι περικοπές πόρων.
 • Ο νέος Δήμος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Ενοτήτων, δαπανώντας οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ενδοδημοτικής περιφέρειας. Ανάμεσα σε άλλα, αποπλήρωσε χρέος της τελευταίας 4ετίας του Δήμου Βασιλικών, που, παρά τη στασιμότητα, δημιούργησε οικονομικές υποχρεώσεις σε τρίτους της τάξης των €5.000.000.
 • Η περίοδος της κρίσης 2010-2019 υποβάθμισε τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, στέρησε πόρους, περιόρισε δυνατότητες. Το κράτος συρρίκνωσε η κατάργησε τις Υπηρεσίες του. Έτσι, στα Βασιλικά καταργήθηκε το ΙΚΑ και το Αστυνομικό Τμήμα, υποβαθμίστηκε η λειτουργία του Ταχυδρομείου και της Τράπεζας, ενώ το 2018 ψηφίστηκε νόμος για την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου.
 • Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο νέος Δήμος κράτησε ψηλά τον πήχυ της ανάπτυξης για την περιοχή μας. Αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας να απομακρύνει ή να υποβαθμίσει τις κρατικές Υπηρεσίες. Προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ΙΚΑ. Στεγάζει το νέο Τμήμα Ασφαλείας Θέρμης στον χώρο που λειτουργούσε το Αστυνομικό Τμήμα. Αγωνίζεται μαζί τους τοπικούς φορείς για να μη φύγει το Υποθηκοφυλακείο. Παρεμβαίνει, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Κοινότητας για να μην υποβαθμιστεί η λειτουργία της Τράπεζας και του Ταχυδρομείου. Ανακόπτει τη φθίνουσα πορεία λειτουργίας του ΕΠΑΛ, δημιουργώντας νέες συνθήκες, που προσελκύουν μαθητές από όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα να αναζητούνται πρόσθετοι χώροι για τη στέγασή του. Αναβαθμίζει τον ρόλο του Κλειστού Γυμναστηρίου με τη διοργάνωση διεθνών αγώνων.
 • Διαμορφώνει χώρους γραφείων στο κοινοτικό κατάστημα Σουρωτής και στεγάζει τη νέα Υπηρεσία του Δασαρχείου. Αναβαθμίζει τον ρόλο του ΚΑΠΗ με τη διαμόρφωση και παραχώρηση νέων γραφείων. Δημιουργεί και λειτουργεί τμήματα πολιτισμού. Παρεμβαίνει στον αθλητισμό και ενισχύει τη λειτουργία των συλλόγων. Στηρίζει οικονομικά και θεσμικά τους τοπικούς συλλογικούς φορείς: ΛΑΧΟΣΥΒΑ, Θεατρική ομάδα, συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Πολιτική Προστασία.
 • Η παρουσία και οι παρεμβάσεις του νέου Δήμου στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων είναι αξιόλογη: Επικαιροποιείται η μελέτη αποχέτευσης των Βασιλικών και υλοποιείται έργο €9.000.000 με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Εκπονούνται μελέτες αποχέτευσης για τη Σουρωτή, την Αγία Παρασκευή και τη Λακκιά, και τα έργα συνολικού προϋπολογισμού €7.000.000 εντάσσονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα και εκτελούνται. Εκπονείται μελέτη για την κατασκευή νέας Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στη Θέρμη, που θα παραλάβει μεταξύ άλλων και τα λύματα των Βασιλικών, της Λακκιάς, της Σουρωτής και της Αγίας Παρασκευής, εντάσσεται το έργο προϋπολογισμού €9.000.000 σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και εκτελείται. Εκπονούνται μελέτες αποχέτευσης για τους οικισμούς Αγίου Αντωνίου, Μονοπηγάδου, Περιστεράς και Λιβαδίου και τα έργα θα υλοποιηθούν μετά την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
 • Από τις πρώτες ενέργειες του Δήμου ήταν η προώθηση της μελέτης του Αναδασμού, που είχε διακοπεί το 2007. Ήδη η μελέτη ολοκληρώθηκε και σύντομα θα δοθούν τίτλοι κυριότητας του νέου κτηματικού καθεστώτος.
 • Ο νέος Δήμος κληρονόμησε το μέγα θέμα των παράνομων επεκτάσεων συμβάσεων πολλών εκατομμυρίων που υπέγραψε η τελευταία Διοίκηση του πρώην Δήμου Βασιλικών. Χειρίστηκε το θέμα αφιερώνοντας πολύ χρόνο για την επαναφορά στη νομιμότητα, και ήδη κατάφερε να κερδίσει όλα τα διοικητικά δικαστήρια και σήμερα υποχρεώνει τον μελετητή να επιστρέψει ποσά της τάξης των €2.000.000!
 • Στο πλαίσιο της προώθησης των μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο του Δήμου, ο Δήμαρχος και η Διοίκηση του Δήμου επιλέγουν ως πρώτη προτεραιότητα τη μελέτη για την Ενότητα των Βασιλικών.
 • Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του Δημάρχου και της Διοίκησης του Δήμου εντάχθηκε η περιοχή μας στα σχέδια επέκτασης των δικτύων του φυσικού αερίου, το έργο ολοκληρώθηκε και εντός του 2021 θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις συνδέσεις των σπιτιών.
 • Οι παρεμβάσεις της σημερινής Διοίκησης στα σχέδια υλοποίησης των έργων της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» που αφορούν στην περιοχή μας έφερε σημαντικά κέρδη για τα Βασιλικά: Το δίκτυο ύδρευσης επί της Εθνικής οδού από την είσοδο Λακκιάς έως την είσοδο Βασιλικών αντικαθίσταται. Δημιουργούνται κόμβοι στην στροφή Περιστεράς, στις αποθήκες ΚΥΔΕΠ και στα παλιά σφαγεία.
 • Τελευταία, ολοκληρώθηκε μεγάλης έκτασης παρέμβαση καθαρισμού των ρεμάτων της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που είναι αρμόδια για τα έργα αυτά.
 • Γίνονται πολλά έργα αγροτικής οδοποιίας: Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση του δρόμου Βασιλικά-Μονοπήγαδο, ξεκινάει η ασφαλτόστρωση του δρόμου Βασιλικά-Γαλαρινός και του δρόμου από παλιό ΑΓΝΟ έως Σφαγεία, παράλληλα με τον Ανθεμούντα. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και προωθείται έργο ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων εκατέρωθεν του Ανθεμούντα, από το Κλειστό Γυμναστήριο Βασιλικών ως τα όρια των Ταγαράδων και από την Αγία Παρασκευή (Βασιλικών) ως τη Νέα Ραιδεστό και τη Θέρμη.
 • Αδειοδοτήθηκε η περιβαλλοντική αποκατάσταση των παλιών μεταλλείων με αναδάσωση και δημιουργία χώρων αθλητισμού.
 • Κατασκευάστηκαν δύο μεγάλες δεξαμενές στα Βασιλικά και στη Λακκιά.
 • Ανακατασκευάστηκε η παιδική χαρά των Βασιλικών.

Όλα τα παραπάνω σημαντικά έργα έγιναν μέσα στην τελευταία δεκαετία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, επειδή η Διοίκηση του Δήμου σχεδιάζοντας με βάση τις δυνατότητες και τις συνθήκες, θέτει προτεραιότητες των αναγκών συντεταγμένα και υπεύθυνα.
Είναι αποδεκτή και κατανοητή η αντίδραση ορισμένων για κάποιες καθυστερήσεις σε έργα και δράσεις και για την υποβάθμιση των κρατικών Υπηρεσιών στα Βασιλικά. Όμως, το αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται με φωνές, τοπικιστικές αντιπαραθέσεις και απαιτήσεις. Τα έργα και η ανάπτυξη δεν έρχονται εν ονόματι της ιστορίας του τόπου. Η ανάπτυξη και η πρόοδος θα έρθουν με λογικές διεκδικήσεις, συνεννόηση, συνεργασία και δουλειά. Θα έρθουν με τις κατάλληλες επιλογές της κοινωνίας σε πρόσωπα Διοίκησης με γνώση και εμπειρία, που θα αξιοποιούν ευκαιρίες και θα φέρουν κέρδη για τον τόπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ